Køb for 399,00 DKK mere og få gratis levering

Guide: Vælg den rigtige cykeltrøje

Oprettet d.

Guide: Vælg den rigtige cykeltrøje

Det kan virke som en jungle at vælge den rigtige cykeltrøje, men i virkeligheden behøver det ikke være så svært! Hvis blot cykeltrøjen (udover farver og et design der tiltaler dig) opfylder nogle basale krav: En ergonomisk (kropsnær) pasform, 2-3 åbne baglommer og gerne mindst 1 lynlåslomme til værdierne samt tekstiler der tillader bevægelighed og åndbarhed, så er det fundamentale i orden.

Når først de basale krav er på plads, kan du selvfølgelig altid gå efter mere eller mindre sofistikerede features, som ofte er mere nice-to-have end need-to-have. Det er en stor industri beskæftiget med udvikling af nye tekstilsammensætninger, designs osv., som typisk testes i samarbejde på profilerede Pro Tour ryttere og teams. Det gælder bl.a. laserskårne udskæringer af ærmer, tekstilblandinger med carbon, sølv osv.

Vælg den rigtige kvalitet

Kvaliteten på forskellige trøjer svinger naturligvis, og dette vil sædvanligvis - men ikke altid - afspejles i prisen. Brugen af mere og mere sofistikerede tekstiler med ditto navne, er noget af det vanskeligste at vurdere for lægfolk. Det vigtigste er dog, at cykeltrøjens hovedingredienser er polyester / polyamid samt en procentdel elastan / spandex (der giver trøjen den fornødne elastisitet). Dette vil du kunne se på trøjens vaskemærke. Gå til gengæld langt uden om trøjer hvor der er brugt Nylon, Lycra og Bomuld.

Hvad kan du ellers vurdere cykeltrøje-kvalitet ud fra? Mange ting, men vi vil især nævne 4 ting: Lynlåsen(e), Syninger, Paneler og Siliconeprint.

  1. Lynlås(e). En drilsk lynlås er et no-go, som du skal undgå. Vi anbefaler altid lynlåse af mærket YKK, som vi anser for den absolut mest pålidelige og langtidsholdbare (vi bruger YKK i næsten alt Ventoux tøj af samme grund). Desuden er en hel gennemgående lynlås altid at foretrække fremfor en kortere lynlås. Så skal du ikke hive trøjen over hovedet (evt. med ting i baglommerne og hjelm på) hver gang den skal af.
     
  2. Syninger. Her er det især vigtigt med såkaldt "flade" syninger, af den simple grund at høje syninger vil kunne give friktion og irritation under kørslen. Ultimativt er der også mulighed for sømløse trøjer, som er en teknologi som vinder frem og allerede er meget anvendt i svedundertøj.
     
  3. Paneler. Brugen af flere paneler tekstil og gerne af forskellig type vil alt andet lige give en mere anatomisk pasform. Samtidig vil brugen af forskellige typer paneler ofte øge både komfort og funktionalitet. F.eks. kan trøjer med ventilerende mesh-paneler under ærmer og på hele eller dele af rygstykket anbefales.
     
  4. Silicone print på indvendige kanter. Sådanne prints i form af bånd eller dots indvendigt på ærmekanter og trøjekant, kan medvirke til at trøjen altid bliver siddende hvor den skal. Overdreven brug af silicone, kan dog have den effekt, at det "niver" under bevægelse.

Overvej den rette pasform

En anden vigtig parameter du bør overveje, er pasformen. Skal det være trøje i et tætsiddende aerodynamisk snit (race-fit) eller snarere én i et mere moderat tæt design (normal-fit).

En normal-fit jersey er syet efter et bredt snit. Denne type trøje er ikke ekstremt tætsiddende. Det er med til at give en behagelig og komfortabel cykeltrøje, hvor der plads til at bevæge sig. Cykeltrøjer i normal-fit er perfekt til pendling eller hvis der ønskes en jersey der ikke er "malet" på kroppen. Ved køb af en normal-fit cykeltrøje anbefaler vi, at man tager den størrelse man bruger, og ikke går et nummer eller flere op. Dette vil medføre en skæv pasform og en mindre behagelig opleves af produktet. Denne type jersey er optimal til gode lange træningsture og pendling, men kan også begå sig til konkurrence.


Race-fit trøjer har et tætsiddende mønster. Trøjer i denne kategori er beregnet til race-days og træning hvor man søger ekstra fart. Cykeltrøjer der er syet efter dette mønster henvender sig til ryttere der nyder høj fart, tænker på watt og træner for konkurrencens skyld. Denne type trøje sidder helt tæt til kroppen, hvilket er med til at give et aerodynamisk look og fordre fart. Race-fit mønsteret er ekstremt behageligt at køre med under hård træning eller konkurrence. En cykeltrøje syet i dette mønster sidder til og vil ikke overlade noget til tilfældighederne. Hvis trøjen skal bruges til konkurrence, kan man gå en størrelse ned ved køb af en trøje i race-fit mønster. Alternativt anbefaler vi at holde sig til sin normale størrelse for at sikre maksimal komfort. Ved at gå en størrelse ned går man på kompromis med komforten, men sikrer den optimale aerodynamik og det ægte race look.

_______________________________


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar