Køb for 399,00 DKK mere og få gratis levering

Tips: Sikker cykling i tordenvejr

Oprettet d.

Vidste du at 22 millioner lynnedslag årligt rammer jorden? I gennemsnit dør ca. 1000 mennesker årligt i verden efter at være blevet ramt af et lyn, og ca. 10 gange flere kommer mere eller mindre alvorligt til skade!

Det var den slemme udlægning af faren ved tordenvejr.

Selv om Danmark har været ramt af usædvanligt mange skybrud og tordenbyger i de senere år, er sandsynligheden for at blive ramt af et lynnedslag minimal, og der er ingen grund til unødigt hysteri, hvis der høres et par tordenskrald i det fjerne.

Men alligevel. Cykelryttere der kører rundt ude i det åbne landskab siddende på en lynafledende metalgenstand, er relativt udsatte i tordenvejr.

Og mange tror fejlagtigt, at (cykel-)dækkenes isolerende evne beskytter. Men det er ikke rigtigt, med mindre du sidder beskyttet i en metalkasse, som f.eks. inde i en bil.


Selv om du er en habil cykelrytter, og har medvind, så vil tordenvejret næsten altid bevæge sig hurtigere end du kan cykle, så det kan være svært at slippe væk. Bliver du fanget er her 5 metoder, som kan reducere risikoen for at blive "lyn-stegt":
 

 • Gå indenfor. De sikreste steder er faste bygninger og biler. Husk at lukke alle døre, vinduer og f.eks soltaget
   
 • Søg ned. Hvis du bliver fanget ude i det åbne så søg ned i en grøft eller fordybning. Hvis der ikke er den mulighed, så sæt dig på hug i regnen med samlede ben, hvilket er mere sikkert end at ligge fladt ned på jorden
   
 • Undgå fritstående træer. Lave buske eller evt. et tæt skovområde er mere sikre tilflugtssteder
   
 • Undgå metal og andre lynafledende genstande. F.eks hegn, lysmaster, flagstænger og ikke mindst din cykel
   
 • Undgå åbne pladser, tårne og sejlbåde
   

Hvornår er det så lige, at du bør tage din forholdsregler? Søg straks ly når håret begynder at stritte, som om det er elektrisk! Så er det et sikkert tegn på at luften snart kan blive "ladet med "lyn" (Kilde: DMI).

Ellers kan du bruge en god gammel tommelfingerregel, når du ser et lyn og hører torden. For hver 3 sekunder der går mellem lynet og tordenbraget er lynet 1 kilometer væk. Det siger næsten sig selv, at når et brag og lyn følger tæt på hinanden, så er det med at komme i dækning.

Lyn og torden opleves primært i sommermånederne - og specielt i sensommeren, hvilket bl.a skyldes, at vandet på dette tidspunkt er varmet op. DMI's registreringer viser, at den sydvestlige del af landet - og specielt Sønderjylland - er den del af Danmark, hvor risikoen for lynnedslag er størst.

 

* * * * *


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar