Køb for 399,00 DKK mere og få gratis levering

Guide til valg af de rigtige cykelbukser

Oprettet d.

Mini-guide til valg af de rigtige cykelbukser

Der er adskillige beklædningsgenstande og andet gear til cykling, hvor du kan slippe afsted med at bruge færre penge, og evt. genbruge noget af dit almindelige sportstøj fremfor at bruge penge på noget, der er fremstillet specifikt til cykling. Cykelbukserne hører IKKE til denne kategori!

Cykelbukserne er en helt essentiel del - hvis ikke den vigtigste - i din cykelgarderobe. Et par gode cykelbukser med den rigtige siddepude i høj kvalitet, er således helt afgørende for, om du kan holde ud at sidde mange timer i sadlen. Er der omvendt noget her der driller, kan det føre til utilsigtede pauser og f.eks. irriterende siddesår.  


Hvis du er nybegynder, kan dit første køb bukser beregnet til cykling være lidt af en overvindelse. Cykelbukserne vil ved første afprøvning sikkert virke ubehageligt stramme, og puden i buksebagen mest af alt føles ubekvem.

Men fortvivl ikke. En cykelbuks skal ikke føles "rigtig" før end, at du sætter dig til rette i cykelsadlen og begynder at træde i pedalerne. Først da begynder puden og den elastiske lycra at komme til sin ret og give god mening!

Nogle nøgle-ingredienser ved et par gode cykelbukser er, udover en siddepude i høj kvalitet (gå ikke på kompromis her), en tæt og anatomisk pasform samt en tekstil med stor elastisticitet og god åndbarhed.

 

Her er nogle flere købs-tips:
 

  • Man har som udgangspunkt ikke undertøj indenunder et par cykelbukser / cykelshorts! Hvis det var tilfældet ville det give unødig friktion med mulighed for siddesår. Der er dog enkelte undtagelser: F.eks er det muligt at tage et par stramme boksershorts under et par løse MTB Baggy Shorts eller et par vinter tights uden pude.

 

  • Vurdér nøje buksepudens kvalitet og features: Er den sømløs i konstruktionen så unødig friktion undgås? Er den designet til den mandlige eller kvindelige anatomi? Her den anti-bakteriel overfladebehandling og vil fugt effektivt transporteres væk? Er pudens stødabsorbering af gel eller skum (det første er absolut af foretrække)? 

 

  • Skal du vælge cykelbukser med eller uden seler? Seler eller en meshoverdel har den funktion, at de medvirker til at holde bukserne og især siddepuden på plads under bevægelse. Mange starter med et par cykelshorts uden seler, og det er en forbedring bare at få en tætsiddende buks og en siddepude. Vi anbefaler dog, at gå over til selebukser når cykelmotionen bliver mere seriøs og træningsturene længere.

 

  • Hvilken type seler er de bedste? Selerne eller overdelen skal holde bukserne på plads, men skal omvendt ikke stramme unødigt så bevægelighed og komfort mindskes. Vælg derfor seler med god elastisitet og i et materiale der er behageligt mod overkroppen. Der er tit behov for at komme af med fugt når der cykeltrænes, og her kan en elastisk overdel med fintmasket net (mesh) være en stor fordel.

 

  • Hvad med valg af størrelse? Cykelbukser skal som udgangspunkt sidde tæt - der skal være mindst muligt der kan flagre i vinden og forstyrre bevægelsesmønstret under pedaleringen. Samtidig vil en stram cykelbuks betyde at siddepuden sidder tæt ind til kroppen som den skal. Derfor er det faktisk okay, at en cykelbuks føles for stram, når du ikke sidder på cyklen. Der er desværre stor forskel på størrelserne fra forskellige producenter, og har du ikke mulighed for en afprøvning så kig nøje på tilknyttet størrelsesguide m.m.

 

  • Skal du cykle over længere distancer, eller er din bagdel endnu ikke så vant til at vugge frem og tilbage over længere tid på en spids saddel? Så kan du med fordel anvende en buksecreme (chamois creme), som reducerer friktionsskader på den sarte hud i skridtregionen. Buksecremen (eller alternativt Kopattesalve) smøres på huden, og IKKE, som mange fejlagtigt, tror direkte på puden i bukserne!
     


I Ventoux arbejder vi bl.a. ud fra nogle af ovenstående retningslinier når vi designer og producerer cykelbukser. Se vores
aktuelle udvalg

 

* * * * *


Kommentar(er) 2

Skriv din kommentar