Køb for 399,00 DKK mere og få gratis levering

Staldtips til mere (cykel)motivation

oprettet d.

MotivationMotivation er en udefinerbar størrelse. Motivation er det, der giver os drive til at gøre de ting, der som udgangspunkt kan virke unaturlige. Som når vi fortsætter vores træning, selvom vi har syre i benen. Når vi tvinger os ud af sengen klokken 6 om morgen, eller når vi holder os vågne til langt ud på natten.


Men hvordan skaber vi motivation, og hvordan bibeholder vi motivationen. Også når det er hårdt og knapt så sjovt?

 

I artiklen er mine bud på, hvilke elementer jeg fokuserer på, når jeg skaber motivation.  Jeg peger her på nogle af de værktøjer, jeg personligt bruger for at skabe motivation som newbie A-licensrytter med en hverdag der udover cykling også skal rumme arbejde, studie, kæreste m.m.

Et af de vigtigste mål med artiklen, er at du finder ud af, hvad der i bund og grund motiverer dig. Når først du har fået mere klarhed over, hvad det er som driver dig, kan du lettere omstille din tankegang og fokusere. 

 

Målsætning og motivation
Målsætning og motivation er to ting der går hånd i hånd i min verden. Hvis jeg ikke har målsætninger med mig i min træning, er det svært at bevare motivationen. Den hårde træning, og de mange timer der bliver brugt på landevejene, kræver motivation. Uden målsætninger kan motivation komme til at stå meget svagt. Der er
perioder af livet hvor vi er tvunget til at presse os selv igennem perioder, hvor det ikke er sjovt eller hvor undskyldningerne vægter tungere end træningen.

 

Der ikke mange cykelinteresserede, der synes, at vinteren er den bedste tid på året. Ej heller synes mange at et vægttab er særligt inspirerende i sig selv. Dog er en forudsætning for at indfri egne målsætninger om f.eks. at kunne sidde med i finalen i et A-løb, at man træner om vinteren, og får tabt de overflødige kilo.

Som cykelrytter, har jeg også haft flere motivationskriser, og det er netop med afsæt i mine motivationskriser, at jeg har udviklet værktøjer/taktikker. De har givet mig indsigt i, hvad der virker for mig. Med den indsigt formår jeg at undgå motivationskriser, og vigtigst af alt; holde fokus på mine mål. men det vigtigste værktøj for mig er indsigt og ærlighed over for mig selv. Så længe jeg er ærlig over for mig selv og har indsigt i hvordan jeg fungerer bedst, så kan jeg udvikle værktøjer til alle livet svære situationer.  


En del af min indsigt og viljestyrke, har jeg fået igennem min sport. At være fysisk aktiv, er en af de vigtigste drivkræfter i mit liv. Den viljestyrke der vindes ved at være fysisk aktiv bidrager med overskud der medfører, at vi er i stand til at tackle livet i et positivt mindset.  Her er nogle af mine personlige motivations-boostere:


Kigger tilbage
: En vigtig motivationsfaktor for mig er, hvis jeg har en energiforladt dag hvor jeg ikke kan presse mig selv. Så at bruger jeg 5 - 10 minutter på at kigge billeder. Jeg finder altid billeder frem både fra gode og dårlige dage. De gode billeder - følelsen af at være verdensmester i sit eget liv i 5 minutter - giver positiv energi og motiverer.  Modsat kan det også virker motiverende på mig, at genkalde billeder fra dage hvor jeg ikke kom op klokken 6 om morgen for at køre en time på hometraineren inden morgenmaden. Så husker jeg den negative energi, der fulgte med at springe over hvor gærdet var lavest, og vil være mere motiveret til at gennemføre et planlagt træningspas.


Visualisere om fremtiden
: En vigtigt element for mine målsætninger er drømmen om at opnå gode resultater i cykelsporten. For mig er det et af de vigtigste redskaber i min værktøjskasse. Jeg bruger meget energi på at forestille mig hvordan det vil være at opnå mit mål, hvordan mine tanker og følelser vil være, hvis jeg indfrier mine målsætninger. Uden drømme og visualisering ville det være svært for mig at have det drive, der skal til i cykelsporten.


Køber nyt udstyr
: Det kan godt være det lyder lidt lavpraktisk. Men cykelsporten er og bliver en udstyrssport. Man skal ikke undervurdere motivationen i nyt udstyr. For mig handler det ikke om nye cykler og hjul. Det handler i større grad om de små ting i hverdagen. Et par helt nye hvide sokker, kan være lige så motiverende som et sæt hjul for mit vedkommende. Det er blot følelsen af at have noget nyt og lækkert, der kan gøre en forskel på de hårde dage. Det er sikkert på grund af de små ting, at begrebet, at være ”lirens” er opstået.   


Holder en pause
: En gang imellem skal man respektere sin krop og livet omkring sig. Der er ingen tvivl om, at seriøsitet er vigtigt i cykelsporten, hvis man vil opnå sine mål. Dog oplever jeg, at mange regner med at være 100 procent seriøse hele tiden. Det er er ikke en tankegang jeg finder særlig ideel. For mig handler det om at være 87,5 procent seriøs hele tiden og ikke 100 procent seriøs i 14 dage. Det er vedholdenhed der gør forskellen. For at opnå den vedholdenhed skal der være plads til at leve, eller plads til at ”synde”. Det klart at man i perioder behøver at være mere end 87,5 procent seriøs før en målsætning bliver indfriet. Er det en periode, som kræver seriøsitet, f.eks. under et vægttab, er det 100 procent.


Tit og ofte er det blot enkle elementer der gør forskellen for at opnå succes i hverdagen. Dette gælder både i livet eller hvad angår cykelsporten. Et af de vigtigste elementer at tage med sig fra denne artikel er tankegangen om ærlighed over for sig selv. At turde sætte sig realistiske mål. Realistiske mål der skaber succesoplevelser er nøglen til at få motivationen i top.

God fornøjelse med din motivation og dine mål i den forestående sæson!

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar