Køb for 399,00 DKK mere og få gratis levering

15 tips: Cykeltræning i en corona-tid

Oprettet d.

I en tid hvor smittefaren fra coronavirus påvirker alt og alle i Danmark – og i resten af verden – så er det heldigvis stadig muligt at komme ud på cyklen og få noget frisk luft og motion.  Hvis man da ellers bruger sin sunde fornuft og lytter til nogle af de mange gode råd, så vil det alt andet lige styrke immunforsvar og dermed modstandsdygtigheden overfor smitte.

Udover at vi alle bør/skal følge myndighedernes anbefalinger og påbud, så diskuteres ”best practise” for cyklister også livligt på de sociale medier:  ”Er det forsvarligt at ligge på hjul?”, ”hvor mange kan vi cykle sammen?”, ”hvordan tømmes næsen på forsvarlig vis?” osv.

I dette blogindlæg opsummeres nogle af de mange gode tips og anbefalinger som bl.a. vores egne følgere på facebook har budt ind med.

Der er sikkert en del tips, som ikke ligefrem har sundhedsfagligt belæg, men som omvendt heller ikke skader. Så brug det der giver mening, og træf så ellers dine egne forholdsregler når du triller ud på cyklen.


Anbefalinger til cykeltræning i en Corona-tid

1) Kør solo eller højest 2-3 personer sammen. Solo-træning er det absolut mest forsvarlige. Kører i f.eks. 2 personer sammen så kør ved siden af hinanden (det er også ekstra god træning)

2) Drop fællestræningen i klub eller forening. Mange cyklister i flok er lig med en oplagt smittekæde, så det er absolut no-go. De fleste klubber har da også af samme grund aflyst klubtræningen.

3) Hold afstand til hinanden og lig mindst muligt på hjul. Det ligger i cykelfolks DNA at ”ligge på hjul”, men det er sandsynligvis mere smitte-risikabelt at ligge i slip-strømmen. Til gengæld får du trænet seriøs  ”pacing”, når du ligger i front hele vejen.

4) Kør med de samme 2-3 makkere. Skulle uheldet være ude bliver smittespredningen reduceret på den måde. Lidt ligesom i en legegruppe, hvor børnene også helst kun må lege med de samme hver gang!

5) Hold afstand til forbipasserende – især de ældre medborgere. Princippet med at holde afstand gælder også på cyklen. Kør i en (stor) bue udenom gående/cyklende og brug ringeklokke og fløjt lidt flittigere end ellers.

6) Er i flere så start med x antal minutters mellemrum på en rundstrækning. Dette er en god måde at undgå kontakt, og så udvikler det sig let til en god omgang enkeltstartstræning, der vil forbedre din form.

7) Tøm næsen med større omtanke end ellers. Det er svært (umuligt) at undgå at næsen løber her på denne tid af året. Brug ærmet og/eller tøm kun næsen når du er langt væk fra alle andre.

8) Start tidligt om morgenen eller sent om aftenen. Så er der færrest mulige at tage hensyn til på ruten eller i sporet.

9) Find de ”hemmelige” ruter med få besøgende. De kan være svært i øjeblikket, hvor en stor del af landets befolkning er hjemme, og har tid til at komme ud. Måske findes der steder i netop dit område, som kun få kender, og derfor byder på minimal kontakt til andre?

10) Drop de højintensive intervaller. Nogle (men ikke alle) eksperter mener, at meget intensiv cykling svækker immunforsvaret, og dermed øger risikoen for at blive smittet. Vurdér selv, men under alle omstændigheder åbner det op for lidt mere rolig og hyggepræget cykling end ellers. Nyd det!

11) Træk halsedissen op over næse og mund. Ansigtsmasker bruges overalt mod corona – bortset fra i Danmark. Eksperter er ikke enige her, men nogen hævder, at selv et primitivt ansigtsværn til en vis grad vil beskytte andre, hvis du selv er smittet. Uanset hvad, så er det en god idé at beskytte næse/mund når temperaturen er lav og vinden kold.

12) Brug cykelbriller med god dækning. Virus kan trænge igennem slimhinderne i øjnene, og derfor er det ekstra godt at bruge cykelbriller på træningsturen lige nu. De moderne cykelbriller med store heldækkende linser, må formodes at være et særligt godt værn mod ikke alene virus, men også solstråler, kold vind og insekter.

13) Kør lidt mere forsigtigt og opmærksomt. Det er aldrig fedt at skulle forbi skadestuen – og slet ikke i øjeblikket. Derfor giver det god mening, at tøjle noget af forårskådheden og f.eks. undlade at gå all-in på en skiltespurt eller tage unødige chancer i MTB-sporet.

14) Bliv hjemme hvis du er små-syg, snottet o.l. Det følger myndighedernes generelle anbefaling, og gælder naturligvis også ved cykling. Der er bare lidt større risiko for både at smitte og blive smittet her, så hvis du er i tvivl, så drop træningen den dag.

15) Brug Home Traineren ekstra flittigt. I denne på mange måder usikre tid er det oplagt at få kørt mere på den stationære cykel end ellers. Navnlig hvis du er i en risikogruppe, og vil have mindst mulig kontakt til andre. En stor fordel, er at det er meget lettere at træne struktureret og fokuseret på en hjemmetræner.

Ekstra) Smil til og hils på alle – det luner i denne tid! Rigtig mange er (negativt) påvirket af smittetruslen fra Corona  – eller kender nogen der er. Så hvorfor ikke opmuntre med venlighed og smil når vi møder hinanden - på afstand? Et smil smitter – på den gode måde.


Flere artikler om emnet finder du her:

DGI: Cykeltræning i Corona-perioden – det skal du være opmærksom på
Team Danmark: Undgå ekstrem og udmattende træning

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar