Køb for 399,00 DKK mere og få gratis levering

Hvordan vurderes lygtens lysstyrke?

Oprettet d.

Forvirringen er ofte stor når snakken falder på hvor kraftig eller effektiv en bestemt cykellygte er. Producenterne bruger nærmest i flæng begreberne Lux, Lumens og Watt som mål for en lygtes fortræffelighed. Men hvad skal vi som cykelfolk især kigge efter, når vi skal finde en lygte, som kan oplyse en bælgmørk landevej eller skovsti?

Lad os starte med at slå fast: Det er ikke er muligt at lave en direkte sammenligning mellem watt, lumens og lux, da de måler forskellige ting. Formålet her er at prøve at finde ud af hvordan begreberne hænger sammen, og hvad du skal kigge på når du står og skal vælge din næste (kraftige) cykellygte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvad er Lux, Lumens og Watt?

Lad os prøve at få lidt styr på de tre måle-enheder. Hvad viser de egentlig og hvordan hænger de sammen?

LUX: Viser lysintensiteten på et areal. Dvs. hvor stærk eller svag er lyskeglen når denne f.eks. rettes mod en mur 10 meter væk. Jo mere koncentreret og skarp lyskegle des større er Lux-værdien.

LUMENS:Viser den mængde af lys der kommer ud af lygten. Hvor stærk eller svag lysintensiteten er afhænger af størrelsen af lyskeglen. Hvis lyskeglen koncentreres (lille radius) vil Lux-værdien være højere end ved en større radius. 

WATT: Viser den mængde energi en lygte tilføres for at producere lys. En høj Watt-værdi forbinder mange med en ditto stor mængde lys, men det er ikke altid tilfældet. F.eks. vil samme Watt-værdi kunne give vidt forskellige lumen-værdier afhængig af om der er tale om en Halogen eller LED lygte. Desuden går udviklingen i retning af at reducere energiforbruget (Watt-forbruget) uden at reducere lysmængden.  

Det er derfor (desværre) ikke muligt helt at se bort fra nogen af de 3 måle-enheder. Watt er nok den enhed, jeg vil anse for den mindst relevante når man f.eks. skal vurdere om en lygte kan lyse en mørkelagt vej tilstrækkelig godt op. Watt-værdien kan give et fingerpeg om lysstyrken og energiforbruget (batterilevetiden), og ikke så meget mere end det.

Det er omvendt sværere at vurdere om værdierne for hhv. Lumens eller Lux er "bedst" at gå efter. Den ene fortæller noget om lysmængden der kommer ud af lygten, den anden om lysintensiteten. Begge er relevante, og optimalt informerede producenterne altid om værdier både for Lux og Lumens. Sådan er det desværre sjældent! 

Hvordan vælges så den rigtige lygte?

Man kunne fristes til at sige, at høje værdier for både Lumens og Lux, må være det optimale. Men hvis nu lygtehusets diameter kun er 1 cm vil resultatet være en meget tynd og meget intensiv/koncentreret lyskegle, hvor sigtbarheden til siderne vil være yderst begrænset! Det er de færreste nok interesserede i.

På en mørk landevej hvor farten typisk er høj er det afgørende at lygten kan oplyse vejen klart og tydeligt op til 60-80 meter. Mens det er mindre vigtigt at kunne se, hvad der er til siderne. Her vil jeg vurdere at Lux værdien er vigtigst, og værdier på mellem 50-100 Lux det optimale. Hvis du kun kender lygtens Lumens værdier, så gå efter en lygte med min. 300 Lumens (helst mere) og et ikke alt for stort lygtehus, så lyset ikke spredes for meget ud til siderne. 

I skoven på MTB med lavere fart, mange sving og forhindringer, er der brug for at kunne se klart lige frem i sporet, men også for at kunne orientere sig til siderne. Derfor ses mange mountain-bikere også køre rundt med flere lygter på styr/hjelm eller ekstra store lygter med masser af LED dioder. Her vil jeg vurdere at Lumens-værdierne er de vigtigste, og lygten skal helst være på den rigtige side af 800 Lumen - gerne mere. Lygtehusets diameter skal her naturligvis ikke være lille. Overvej evt. en model med 2 eller 3 sammenkoblede lygtehuse. 
 

Der er ikke en facitliste..

Afslutningsvis må jeg pointere, at jeg bestemt ikke er ekspert på området. Ovenstående linier er skrevet på baggrund af simpel "desk research" på nettet og ud fra egne praktiske erfaringer med forskellige lygtetyper. 

Derfor er kommentarer der kan kaste yderligere "lys" over emnet og gøre det lettere at vælge nat-lygter, meget velkomne!!


* * * * * 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar